I letos nám stát poleze do peněženek

Poradna
Vypadá to, že česká ekonomika má léta hojnosti už za sebou. Bez ohledu na prognózy však vláda nadále rozhazuje plnými hrstmi, počítá s dalším deficitním rozpočtem a nechává svým následovníkům břemeno v podobě rostoucích mandatorních výdajů za vyšší důchody, platy státních zaměstnanců, rodičovský příspěvek i minimální mzdu.
I letos nám stát poleze do peněženek. Foto: Depositphotos.com

Nadstandardní valorizaci dopřeje vláda v roce 2020 důchodcům. Průměrné zvýšení činí okolo 900 Kč, průměrný důchod se zvýší na zhruba 14 400 Kč. Přidávat se tentokrát nebude všem stejně, ale v závislosti na dosavadní penzi, takže avizovaný průměr se bude týkat těch, kteří nyní pobírají kolem 13 500 Kč.

Navýšení se týká všech penzistů. Každý člověk, který pobírá starobní, invalidní či pozůstalostní důchod, si polepší o alespoň 371 korun. Musíme však opravit tvrzení populistů, že důchody se zvyšují od začátku roku. K úpravě dochází až při lednové splátce, a protože se tyto dávky vyplácejí zálohově, jde v podstatě až o únorové důchody.

Rodičovská s omezením

Nejvíce politického tření však vyvolalo zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 Kč na 300 000 Kč (vícerčata 450 000 Kč), z něhož nakonec byli vyřazeni rodiče, kteří si příspěvek v původní výši do konce roku už vyčerpali. Změna tedy platí jen pro ty, kteří aktivně příspěvek čerpají na dítě mladší čtyř let k 1. 1. 2020, a pro rodiče, kteří od ledna začnou příspěvek čerpat.

Zvyšuje se i měsíční limit čerpání pro rodiče, kteří nedoložili příjem, ze 7600 Kč na 10 000 Kč, přičemž v platnosti zůstává, že o změnu výše měsíční částky je možné žádat jen jednou za tři měsíce. Dítě do dvou let rodiče mohou umístit do jeslí nově až na 92 hodin měsíčně, aniž by o příspěvek přišli.

Poslední slovo však řekne až Ústavní soud, k němuž skupina opozičních poslanců podala stížnost proti znění této novely.

Minimální mzda i rozesmutní

Výrazně se v roce 2020 navyšuje minimální mzda, a to o 1250 Kč na 14 600 Kč. Z tohoto kroku však mají radost jenom ti, kterých se to přímo týká. Tedy nejhůře placené profese a také žadatele evidované na Úřadu práce, kteří si mohou přivydělávat měsíčně až polovinu minimální mzdy (7300 Kč). Beze změny však zůstává, že v tom případě ztrácejí nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Výše minimální mzdy je spojena také s tzv. školkovným. Rodiče si tedy mohou snížit daň až o 14 600 Kč na jedno dítě za uznatelné náklady spojené s pobytem v některém z typů školky.

Mnohem více je však těch, jimž toto gesto vytáhne z kapes více peněz než dosud. Na minimální mzdu jsou totiž navázány mj. odvody na zdravotní pojištění některých skupin zaměstnanců i daňový bonus na dítě.

Musíme vydělávat víc

Osoby bez zdanitelných příjmů mají zdravotní pojištění stanoveno ve výši 13,5 % minimální mzdy, tedy 1971 Kč v roce 2020 (nárůst o 169 Kč). Kdo je zaměstnán na zkrácený úvazek, platí zdravotní pojištění ve výši, jako by pobíral minimální mzdu. Tedy až do výdělku 14 600 Kč je pro něj stanoven jednotný odvod 1026 Kč.

Daňový bonus jsou peníze, které dostanete od státu, pokud je vaše daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu. Podmínkou ale je, aby rodič za rok vydělal alespoň šestinásobek minimální mzdy. Zatímco v roce 2019 tedy stačilo vydělat minimálně 80 100 Kč (v roce 2018 73 200 Kč), v tomto roce je požadované minimum už 87 600 Kč.

Počítat musejí i někteří movití důchodci, kteří mají příjem ze všech důchodů osvobozen od daně do 36násobku minimální mzdy, což je nově roční příjem 525 600 Kč (43 800 Kč měsíčně).

PSALI JSME:
Daňové a právní novinky v roce 2020: Zvýšení minimální mzdy i školkovného

Zvyšují se zálohy na pojištění

Prakticky každoročně se mění minimální zálohy na zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), protože jsou vázány na průměrnou mzdu. Pro rok 2020 je minimální záloha stanovena na 2352 Kč.

Naopak dobrou zprávou je zvýšení limitu pro platbu sociálního pojištění při vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Lze tedy mít vyšší výdělek, ale sociální pojištění při tom neplatit. Zatímco v roce 2019 byl roční limit 78 476 Kč, v tomto roce je to 83 603 Kč. Kdo si za rok na vedlejší činnost vydělá méně, sociální pojištění z tohoto přivýdělku neplatí. Musí však tuto činnost vykonávat 12 měsíců, při kratší době se limit přiměřeně zkracuje.

EET se stížností

Novela zákona o evidenci tržeb a zákona o DPH přinesla změny od 1. 11. 2019, další nastanou od 1. 2. 2020, ale především 1. 5. 2020, kdy také dojde ke spuštění poslední vlny EET. Evidence tržeb pak už bude závazná pro všechny okruhy podnikání včetně řemeslných činností či činností zdravotnických zařízení. Součástí novely je i přeřazení některých zdanitelných plnění do 10 % sazby DPH (např. točené pivo, audioknihy, domácí péče, úklidové, stravovací a kadeřnické služby).

Ani po této novele nebudou EET podléhat platby platebními kartami. Proti tomu, aby byla EET povinná pro všechny řemeslníky, však podali opoziční poslanci ústavní stížnost.

PSALI JSME:
Daňové a právní novinky v roce 2020: Změny v DPH zřejmě točené pivo nezlevní

Vlaky, psi a podatelny

A co dalšího čeká v začínajícím roce daňové poplatníky?

  • Vyšší spotřební daň zvedne ceny cigaret a tvrdého alkoholu, nově se daní vyšší výhry v loteriích. Očekává se i zdražení vody, energií a přes změnu DPH i služeb.
  • Zvyšují se tarifní platy státních zaměstnanců (mj. lékaři, sestry, učitelé) o 1500 Kč.
  • Významná změna čeká stavaře. Podle evropské směrnice budou muset mít od ledna rodinné domy o pětinu nižší spotřebu energie, což může jejich stavbu zdražit o zhruba desetinu.
  • Už od prosince si cestující ve vlacích zvykají nejen na nové jízdní řády, zvýšení cen v základním tarifu a zrušení většiny slev, ale především na zavedení tzv. krajských jízdenek. Dá se zobecnit, že v rámci kraje budou lidé cestovat podle krajského tarifu a mezi kraji nebo celorepublikově podle tarifu dopravce.
  • Od ledna je o tři koruny dražší poslání doporučených a cenných psaní nebo poštovní poukázky A a C. Od února Česká pošta zavádí dvourychlostní doručování obyčejné zásilky, přičemž doručení do druhého dne bude stát o sedm korun více.
  • Od ledna 2020 by měl být každý pes na území České republiky označený mikročipem. Povinné očkování proti vzteklině bude platné jen v případě, že je pes takto označený. Za psa bez označení bude hrozit správní řízení s uložením pokuty až 20 000 Kč, přičemž odhadem tuto povinnost zatím nesplnilo zhruba 100 000 majitelů.
  • A na závěr jeden pozitivní příslib. Lidé získají právo řešit se státem úřední věci (změny v dokladech, výpisy z rejstříků, žádosti o podporu) výhradně elektronicky. Listinná forma (hlavně kvůli seniorům) však zůstane zachována. Po občanech by měly státní úřady požadovat nezbytné údaje pouze jednou. Vláda má tyto služby během roku 2020 stanovit vyhláškou a postupně je doplňovat.

PSALI JSME:
Kuřáci se musí připravit na změny, cigarety zdraží a mentolky skončí. A pašeráci budou mít žně

Zavřít reklamu ×
  1. Ani se nedivím,výdaje státu jsou astronomické.Zvýšené důchody,mateřská,úředníků je o 55000 více,jízdné za 1/4,nákup vrtulníků z Ameriky. Proto se snažím státu odvádět co nejmíň,jezdím na levné lpg,potraviny mám vlastní z pole za domem,část výplaty bokem na ruku. Opravdu nehodlám dotovat stát,který nakupuje hračky pro vojáky a policii!!!Na nemocné děti se dělají sbírky.Naši politici by se měli stydět jaká jsou prasata!!!

  2. To jsou požírači koblih opravdu tak tupí, že si to neuvědomují? Daně se zvyšují! Všechno raketově zdražuje! A stát rozhazuje a rozhazuje!! Kdo to po tom prolhaném estébákovy dá dohromady?

    • Proč nadáváš hlupáku?Za zdražování může Vláda? To nevíš osle,že máme tržní ekonomiku??

    • Názorná ukázka typického „milionového chlívkaře“ !! Ceny si určují firmy,prodejci,energetici,čili všichni,kromě vlády!! Jenže takovému tupému individuu z Letné,s mozkem zvíci vlašského ořechu to prostě nelze vysvětlit,aniž by to vůbec pochopil !!!

  3. Jenom nebrečte! Kolik nás je, že si nakonec vezme zpět jenom tolik, co tam dá? Třetina? A zbytek si vezme daleko víc! Spousta lidí si vezme hrůzu, aniž tam vůbec něco dá… Ještě že hodně lidí,kteří tam celý život přispívají,nakonec zemře,aniž by od státu něco dostali…Už jim stát vzal i ten bídný příspěvek na pohřeb! Asi,tak…

  4. Autor se v článků dopustil omylu navýšení důchodu nečiní 900.-Kč jak mylně uvádí, ale toliko 152.-Kč, protože to ostatní je normální valorizace, na dní jen 152.-Kč.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kolo stojí desetitisíce. Tak proč ho nemáte pojištěné?

Poradna
První jarní paprsky každoročně vylákají ven i ty, kdo se za sportovce zrovna nepovažují. Ať už na kole trháte rekordy, nebo jste spíše kochací typy, měli byste si být vědomi, že kolo není spojeno jen s příjemnými zážitky, ale také celou řadou rizik. Na většinu z nich myslí pojištění.