Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšekzdroj: Archiv

ROZHOVOR: Máslo znovu za 30 až 40 korun? Je to pravděpodobné, říká ekonom Sobíšek

Potraviny momentálně zdražují a například cena másla by mohla vystoupat až k sedmdesáti korunám. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška podléhá máslo i další potraviny cenovým výkyvům poměrně často. Kde se zdražení másla zastaví, si ale netroufá odhadnout. „Návrat ceny mezi 30 a 40 korunami je ale někdy v budoucnu pravděpodobný,“ řekl Sobíšek v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz).

Kupující v poslední době neřeší snad nic jiného, než vzrůstající ceny másla. Jsou skutečně, například v porovnání s obdobím před listopadem 1989, tak vysoké?
Ceny másla podléhají cyklickým výkyvům poměrně často. Srovnání s obdobím před třiceti lety by bylo v každém ohledu zavádějící. Když se ale podívám na období posledních patnácti let, lze říct, že je současná cena másla na dvojnásobku proti cyklickým minimům uvedeného období. Jakkoliv je to citelný výkyv, nejde o žádné drama. Vzpomínám si na jeden rok, kdy před Vánoci vystoupala kilogramová cena másla v Norsku, které není členem Evropské unie, výš, než byla cena stříbra. Důvodem byla chyba tamních plánovačů, kteří neodhadli poptávku a vydali nedostatečný objem dovozních licencí. To se v Česku, pokud je součástí jednotného trhu EU, nestane.

Dokážete odhadnout, kde se cena másla zastaví? Myslíte, že je pravděpodobné, aby se ceny másla ještě někdy vrátily k hodnotám mezi 30 a 40 korunami?
Nevím, na jaké úrovni se současná cenová křivka otočí. Návrat ceny mezi 30 a 40 korunami je ale někdy v budoucnu pravděpodobný.

Kromě másla ovšem zdražují i další potraviny, podle Českého statistického úřadu se oproti loňsku zvýšily o bezmála 6 procent. Proč?
Ceny potravin jsou cyklické. Reagují na změnu poptávky ve světě v důsledku například přebírání stravovacích návyků západního světa spotřebiteli v rozvíjejících se zemích a také na změnu nabídky v důsledku lepší či horší úrody základních plodin. Momentálně se ceny potravin nacházejí v růstové fázi, a to možná blízko jejího vrcholu.

Lze s ohledem na letošní sucho očekávat i další zvyšování cen potravin? Pekaři hovoří například o zdražování chleba nebo rohlíků. Co ještě podle vás může zdražit?
Letošní úroda byla nižší ve srovnání s loňskou nadprůměrnou, nešlo ale o žádnou katastrofu. Také platí, že ceny potravin ovlivňuje celoevropský trh zemědělských komodit, a nikoliv úroda v Česku. Z tuzemských vstupů je ovšem pro potravinářské výrobce důležitá cena pracovní síly, a ta se zvyšuje. Ceny potravin budou dlouhodobě zdražovat, nepůjde ale o meziroční tempo šest procent, spíše v průměru o dvě až tři procenta.

Jsou české potraviny obecně levnější než v okolních zemích, například v Německu či na Slovensku?
Podle údajů Eurostatu byly v roce 2016 ceny potravin v Česku nižší oproti Slovensku zhruba o pět procent a proti Německu o necelých třicet procent. Vzhledem k posílení české koruny proti euru se tedy letos české ceny téměř srovnaly se slovenskými, zatímco proti Německu se cenový rozdíl snížil zhruba na pětadvacet procent. Je třeba dodat, že jde o průměrné ceny všech potravin v celých zemích. Znamená to, že český zákazník může výhodně nakoupit některé potraviny třeba v diskontních prodejnách německého pohraničí.

Petr Starý

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *