TISKOVÁ ZPRÁVA: Je vhodná doba na změnu zaměstnání. Firmy už platí víc

FOTO: FAEI

PRAHA, 8. 8. 2016 – Je vhodná doba pro změnu zaměstnání. Firmy už jsou totiž ochotné platit víc, než v minulosti. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI) to říká Radka Čechová, regionální ředitelka personální agentury Grafton recruitment. Nejčastější chybou českých zaměstnavatelů je podle ní to, že neumí zajímavě oslovit potenciální zaměstnance. Ti zase nejčastěji chybují tím, že nevědí, jaká je jejich reálná cena.

„I na Ostravsku evidujeme dostatek pracovních příležitostí. Pokud stát zahájí diskuzi s firmami z regionu o tom, jaké zaměstnance potřebují a nastaví rekvalifikační kurzy podle jejich potřeb, problém se zaměstnáním propouštěných horníků tak zásadní, jak to zatím vypadá,“ říká Radka Čechová v rozhovoru. Regionu chybí především CNC operátoři, svářeči, obráběči kovů, ale i skladníci s průkazem na vysokozdvižný vozík. Všechny tyto profese by mohli horníci po rekvalifikaci vykonávat.

„Obecně je v Česku dlouhodobě nedostatek lidí patrný především u dobře placených pracovních pozic – například v oblasti IT. Nejvíce nedostatkovým zbožím jsou programátoři a celá řada kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních pozic ve výrobním sektoru. Chybí konstruktéři, kvalifikovaní řemeslníci a v poslední době i dělníci,“ popisuje regionální ředitelka Grafton recruitment.

Dovoz pracovní síly z Ukrajiny to podle ní může řešit jen částečně a ještě s problémy, protože Ukrajinci totiž potřebují pracovní povolení. Bariérou také může být znalost jazyka. Nedostatek zaměstnanců v řadě profesí je však příznivý pro ty, kteří chtějí změnit zaměstnání.

„Firmy už zareagovaly na nedostatek pracovní síly a jsou ochotny platit více než v minulosti. Kromě finančních podmínek pak přehodnocují i balíčky benefitů. Platí to de facto napříč všemi segmenty trhu i regiony,“ vysvětluje Čechová.

Celý rozhovor s Radkou Čechovou si můžete přečíst zde.

Další z rubriky [S] Pro média