Obědy u hranic s Německem a Rakouskem zdražují nejrychleji

Za průměrný oběd zaplatí strávník nejvíce stále v Praze, a to téměř 140 korun. Pokud jde ale o rychlost zdražování, české hlavní město jedničkou rozhodně není. V posledním roce šplhají ceny vzhůru především v severozápadních a jihozápadních Čechách. Ukazuje to Ticket Restaurant Card Index, který pravidelně sestavuje společnost Edenred na základě plateb více než 160 tisíců zaměstnanců, používajících platební stravenkovou kartu.
Průměrný oběd vyjde aktuálně na necelých 125 korun. Foto: Pixabay.com

Zatímco ve dvou nejdražších městech Praze a Brně vzrostly ceny obědů za poslední rok shodně o 5,6 procenta, v Ústí nad Labem to bylo o 7,8 procenta, Plzni o 7,4, Karlových Varech o 7,1 a Českých Budějovicích také o 7,1 %. Celorepublikový průměr, který vychází z bezmála 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů, je přitom 6,5 procenta.

Současný růst cen v regionech sousedících s Německem a Rakouskem má více důvodů. „V příhraničních krajích čelí restauratéři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanci neodcházeli za hranice. To se pochopitelně promítá i do cen jídel. Krátkodobě pak zde vidíme i vliv letní turistické sezóny. Restauratéři se díky vyšší poptávce zahraničních návštěvníků nebáli jít s cenami nahoru,“ vysvětluje Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

PSALI JSME:
Velký výzkum o jídle: Méně se přejídáme, častěji obědváme

Zvyšování cen v regionech

Právě tato společnost pravidelně sestavuje žebříček cen obědů, který vychází z plateb více než 160 tisíců zaměstnanců, využívajících v restauracích platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Obecně platí, že v regionech rostou útraty za obědy rychleji, než v nejdražších městech Praze a Brně.

„Je to známka toho, že celé české ekonomice se daří a Češi jsou v době vysoké zaměstnanosti a trvalého růstu mezd ochotni si připlatit za kvalitnější jídlo. A to i mimo největší města, kde to platí již několik let,“ uvádí Vystrčil.

Z informací, které má Edenred přímo od provozovatelů restaurací, přitom vyplývá, že lidé v regionech si mnohem častěji, než dříve objednávají nejenom jídla z polední nabídky, ale i z běžného jídelního lístku a kombinují i více chodů.

„To, na co jsme byli zvyklí z Prahy nebo Brna, se stává běžnou praxí i v dalších městech. Díky našemu dlouhodobému partnerství s restauracemi víme, že Češi si zkrátka chtějí na jídle více pochutnat, nepovažují oběd jen za nutnost se najíst. A ideálním nástrojem, jak plnohodnotný oběd zajistit, jsou stravenky, které jsou stále považované ze strany zaměstnanců za nejoblíbenější zaměstnanecký benefit,“ komentuje Vystrčil.

PSALI JSME:
Obědy zdražují, více utrácejí strávníci s iPhonem

Průměrných 124,50 koruny

Současná celorepubliková průměrná cena oběda je 124,50 koruny, což představuje roční nárůst o 8,10 koruny, neboli 6,5 procenta. Celkové spotřebitelské ceny se přitom zvedly jen o 2,7 procenty. I to dokládá, jak pozitivní je spotřebitelská nálada v Česku. „Na druhou stranu si musíme uvědomit, že ceny potravin a dalších surovin a nákladů restaurací rostly rychleji, než je celková inflace,“ upozorňuje Zbyněk Vystrčil.

Ministerstvo financí nyní připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která zavede takzvaný stravenkový paušál. Zaměstnanec by dostával peníze na stravu přímo. Paušál bude alternativou k současnému režimu se stravenkami, který zůstane zachován, příspěvek od zaměstnavatele bude i nadále osvobozen od daní i pojistných. Na podporu stravování tak dosáhne i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

„Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

PSALI JSME:
Ministerstvo financí plánuje „stravenkovou revoluci“. Prospěla by celé české ekonomice, měla nastat už dávno

Průměrná cena oběda (v korunách):

Praha: 139,40
Brno: 130,50
České Budějovice: 126,00
Plzeň: 125,10
Liberec: 123,20
Hradec Králové: 121,90
Pardubice: 120,40
Karlovy Vary: 119,90
Zlín: 118,10
Ústí nad Labem: 117,20
Olomouc: 115,30
Ostrava: 115,10
Jihlava: 114,70

Česká republika: 124,50

PSALI JSME:
Stravenkovým firmám hoří půda pod nohama. Díky systému vydělávají na jiných podnikatelích

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Do důchodu v 65 letech. Nebo bude všechno jinak?

Čím jsme starší, tím více vyhlížíme magickou hranici 65 let, kdy budeme moci začít čerpat starobní důchod. Finanční prostředky, které jsme každý měsíc či jednou za rok platili státu, se nám konečně začnou vracet a …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Díky diplomové práci o teorii chaosu zbohatl na finančních trzích

Rozhovor
„Než jsem začal psát diplomku, neměl jsem žádné zkušenosti s obchodováním na finančních trzích,“ říká v rozhovoru Vojtěch Sadil, absolvent Fakulty managementu a ekonomiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Nebál se ale využít teorie chaosu a Elliottových vln v praxi, aby dokázal, že jeho teze v diplomové práci jsou správné. Během pouhých dvou týdnů pak dokázal zhodnotit investované prostředky o 20 procent.

Partneři Portálu

NOOL
Rolovat nahoru