Vše hraje do karet dalšímu snižování cen potravin

Ceny zemědělských výrobců klesají již osm měsíců v řadě. K tomu se snížily ceny energií i pohonných hmot, a navíc ještě došlo k poklesu sazby DPH na potraviny. To vše vytváří prostor pro snižování cen potravin v obchodech.
Ceny zemědělských výrobců v průměru za celý loňský rok v porovnání s rokem 2022 klesly o šest procent. To vytváří prostor pro snižování cen potravin v obchodech. Ilustrační foto: Pixabay.com

Ceny zemědělských výrobců se v prosinci 2023 meziročně snížily o 19 procent. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 23,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin o 31,7 procenta a obilovin o 37,2 procenta. V živočišné výrobě se ceny v prosinci 2023 meziročně snížily o 12,9 procenta.

Ceny zemědělských výrobců v průměru za celý rok 2023 v porovnání s rokem 2022 klesly o šest procent. To společně s poklesem cen energií a pohonných hmot vytváří prostor pro snižování cen potravin v obchodech nad rámec úpravy DPH.

V prosinci došlo k mírnému meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 1,4 procenta. Výrazně narostly ceny černého a hnědého uhlí o 61,7 procenta. Oproti tomu však klesly ceny základních kovů o 12,6 procenta, potravinářských výrobků o 4,1 procenta, dřeva a dřevěných výrobků o 22,7 procenta.

Ceny průmyslových výrobců v průměru za celý rok 2023 v porovnání s rokem 2022 vzrostly o pět procent. Jde o výrazné z klidnění situace. O rok dříve došlo k meziročnímu růstu o 24,3 procenta.

Ceny stavebních prací v prosinci meziročně vzrostly o 2,6 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vykázaly mírný růst o 0,1 procenta.

V průměru za celý rok 2023 ve srovnání s rokem 2022 vzrostly ceny stavebních prací o šest procent a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 3,8 procenta. I zde došlo ke zklidnění situace, protože o rok dříve byly vykázány meziroční růsty o 12,4 procenta, respektive o 20,7 procenta.

Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena