Dvojí potraviny končí, firmy začínají vyrábět stejné pro Němce i Čechy. Nebo ne?

Analýza

Po další vlně kritiky potravinářských firem za to, že vyrábějí „lepší“ jídlo pro západoevropské obyvatele a „horší“ pro Čechy a další Východoevropany, to vypadá, že se spotřebitelské kolo začíná otáčet tak, aby všichni lidé v EU kupovali potraviny ve shodné kvalitě. Jeden německý výrobce sušenek už se dokonce chytil za nos a upravil technologii tak, aby do všech obchodů po Evropě dodával stejné zboží.

Ministr zemědělství Marian Jurečka byl viditelně v dobré náladě. Foto marianjurecka.cz

Ministr zemědělství Marian Jurečka byl viditelně v dobré náladě. V Bruselu právě skončilo jednání s jeho resortními kolegy z Evropské unie, kde představil nejnovější průzkum na téma dvojí kvalita potravin ve starých zemích EU a ve „zbytku Evropy“. Jurečka posléze oznámil posunutí ve vnímání této záležitosti: „Dneska od nikoho z diskutujících ministryň a ministrů nezazněl argument, který by říkal: není to problém, je to něco, co nechte vyřešit trh, a podobně.“ Podle Jurečky je patrná ochota tuto věc společně řešit, takže „to je silný pozitivní posun kupředu“.

Podobně pozitivně naladěná byla i česká eurokomisařka Věra Jourová. Například zástupci Belgie a Německa podle ní už tento problém začínají lépe chápat. Byť obě země trvají na tom, že je potřeba chránit svobodu podnikání a svobodu pohybu zboží po EU.

DOBRÁ ZPRÁVA Z NĚMECKA

Další příznivá zpráva přišla z Německa a informoval o ní Český rozhlas. Tamní rodinná firma Bahlsen z dolnosaského Hannoveru končí s praxí, kdy pro německý trh a východoevropské země dodávala své sušenky s jiným složením. Zatímco v německých obchodech byly k dostání křehké kulaté sladkosti s původní recepturou, tedy s máslem, v českých, polských, slovenských či maďarských prodejnách nahrazoval máslo palmový tuk.

„Dostali jsme zpětnou vazbu od našich konzumentů, především z východní Evropy, kteří si přejí jednotnou recepturu. Tedy sušenku, která chutná všude stejně, ať už je to v Německu, Polsku nebo kdekoli jinde,“ řekl německé televizní stanici N24 mluvčí společnosti Christian Bahlmann. Od července tak na západ i na východ putují sušenky, které mají shodné složení.

IGLO – AŽ O TŘETINU MÉNĚ MASA

Nejde zdaleka o jediný potravinářský výrobek, kde je rozdílné složení pro západ a pro východ. Právě Jurečkovo ministerstvo zemědělství si teď nechalo udělat srovnání jednadvaceti stejně vyhlížejících produktů z Česka, Německa, Rakouska, Slovenska a Maďarska. V některých případech byl rozdíl doslova propastný a nahrává těm kritikům, které východoevropský trh označují za popelnici Evropy.

Například rybí prsty z obchodu v Chebu a v bavorském Arzbergu (prodejny jsou od sebe vzdálené jen pár kilometrů) od stejného výrobce Iglo a ve stejném obalu měly v německé variantě až o třetinu více masa. „Pro německý trh je vyráběno balení, které má při stejném počtu rybích prstů vyšší hmotnost. Když se přepočte obsah na sto gramů, kupuje si ho německý spotřebitel za 0,41 eura a český za 0,77 eura,“ poznamenal ministr Jurečka.

V německém luncheon meatu Tulip bylo zase vepřové maso, v českém jen drůbeží separát. Rozdíl byl dokonce i v pracích prostředcích určených pro Německo a Rakousko – v porovnání z českých, maďarských nebo slovenských obchodů.

VÝROBCI A ŘETĚZCE BUDOU HÁJIT SVÉ ZÁJMY

Marian Jurečka znovu vyzval Evropskou komisi, aby problém s dvojí kvalitou potravin začala intenzivně řešit. A Věra Jourová zase slibuje, že vejde v jednání i přímo s výrobci a prodejci problematického zboží. To vše ovšem ještě neznamená, že řešení je v dohledu a že si čeští či slovenští zákazníci koupí už brzy v supermarketu pokrmy ve shodném složení jako v německém nebo rakouském obchodu. Evropská unie, respektive její bruselská centrála se všemi komisemi a dalšími orgány je obrovský moloch a než se k něčemu rozhoupe, trvá to. Dva tři roky nejsou žádný čas.

Ostatně ve stejném duchu se neslo i poslední vyjádření předsedy komise Jean-Claude Junckera, který problém dvojí kvality potravin nepokládá za nevýznamný, a slíbil, že se tím bude věnovat. Novou legislativu, která by různému složení stejných pokrmů měla zabránit, v tuto chvíli ovšem nepředpokládá. Do budoucna ji však nevylučuje.

Do hry navíc vstupuje ochota Bruselu tento problém skutečně řešit. Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko kvůli uprchlické krizi a odmítání utečeneckých kvót nemá mezi největšími (a nejmocnějšími) evropskými státy zrovna nejlepší pověst – a je jedno, na čí straně je pravda. Klidně se může stát, že se téma s dvojakostí potravin bude řešit, ale tak nějak na oko, aniž by směřovalo k jasnému cíli.

A pak tu jsou ještě nadnárodní výrobci a obchodní řetězce, které nepochybně nezůstanou pasivně čekat, jak to celé dopadne. Velmi tvrdě budou hájit své zájmy, své marže, své zisky. A využijí veškerý svůj, aby ubránily své pozice, anebo aspoň aby byly ztráty co nejmenší. Za pár měsíců snad uvidíme, kam se potravinový příběh dále ubírá.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Spotřebitel

Jaké domácí spotřebiče nakupujeme nejčastěji?

Dvě třetiny Čechů během posledních dvou let nakoupily nějaký drobný domácí spotřebič. Nejčastěji to byly varné konvice, které koupilo 40 procent oslovených respondentů z reprezentativní studie společnosti GfK o …

Nejčtenější

Pronajala si chalupu. A s ní i nevraživého souseda

Pronajmout si chalupu na dovolenou je běžná věc. Člověk čeká, že když zaplatí deset patnáct tisíc za měsíc, a v sezóně na žádaném místě za týden třeba i dvojnásobek, tak vše bude v pohodě. Jenže v takové chaloupce …

Pálenka z garáže je svátost, ale ilegální

Česko doslova přetéká ovocem. Zahrádkáři se radují, že bude hodně pálenky. A někteří si ji dělají doma ve sklepě nebo v garáži. Bývá to svátost a chlouba, ale kromě potenciálních zdravotních rizik jde především o …
Rolovat nahoru