Dávat zhoršení epidemické situace za vinu restauracím je nesmysl

Vláda opětovně zpřísňuje protipandemická opatření a pohostinská zařízení budou muset ode dneška opět zavírat už v osm hodin večer. Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru Bernard si myslí, že dávat zhoršení epidemické situace za vinu restauracím je nesmysl, když po uvolnění restrikcí nejsou otevřené ještě ani týden.
Ilustrační foto: Depositphotos.com

„Jak si někdo může myslet, že uzavření restaurací ve 20 hodin pomůže, když všechno ostatní je otevřené? Je to zcela bezdůvodná diskriminace už tak těžce zkoušeného odvětví. Vláda udělala další zmatené a nekoncepční rozhodnutí, které vůbec nic nevyřeší, jen přinese další náklady. Nemluvě o dopadu na psychické síly podnikatelů i zaměstnanců v gastro oborech a navázaných odvětvích,“ vyjadřuje Bernard znepokojení nad usnesením vlády.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda spočítal, že povinná zavíračka v osm večer připraví restaurace v Česku o miliardu korun týdně, přičemž pro některé z nich půjde o „poslední kapku“.

„Tržby gastronomických zařízení v ČR se za běžných podmínek pohybují průměrně kolem 500 milionů korun denně. V loňském roce zákazníci utratili v restauracích, hospodách, kavárnách a dalších pohostinských provozovnách celkem zhruba 180 miliard korun,“ odvolává se ekonom na údaje Eurostatu.

V těchto dnech ale podle Kovandy restaurace utrží denně průměrně 300 milionů korun. „Návštěvnost je totiž nyní na zhruba 60 procentech běžného stavu,“ vysvětluje a dodává: „Zkrácení provozní doby znemožní návštěvu pohostinského zařízení večerním hostům, přičemž od ní odradí i hosty podvečerní. Tržby zařízení tak klesnou na zhruba třetinu běžného stavu.“

Jinými slovy, gastronomické podniky v ČR nebudou přicházet o průměrně 200 milionů korun denně jako ještě do včerejška dnech, ale o zhruba 340 milionů denně. Rozhodnutí vlády zkrátit otevírací dobu restaurací tak pohostinské provozovny po celém Česku připraví dodatečně v průměru o 140 milionů korun denně v porovnání se stavem, jaký panoval ještě včera. „To je takřka miliarda korun týdně,“ upozorňuje Kovanda.

Podle obchodního ředitele pivovaru Bernard Zdeňka Šípka, který je s provozovateli gastro podniků v denním kontaktu, je pro restaurace a hospody jedinou podporou od státu program Antivirus, který pokrývá část ze mzdy. Z celkových nákladů na provoz restaurací je to podle něj asi čtvrtina.

PSALI JSME:
O kompenzační bonus bude možné žádat i po otevření provozoven

„Zbylých 75 % nákladů, což jsou zbývající části výplat, nájemné, energie, poplatky, auta, telefony, pojištění atd., nelze zaplatit z provozu možného jen do 20 hodin večer. Nejvyšší profit mají restaurace právě až večer,“ vysvětluje Šípek.

„Řadě restaurací se tak nevyplatí otevřít, i když budou mít možnost do osmé večerní prodávat přes výdejní okénko a pro některé jiné tento zásah vlády může být až likvidační, onou příslovečnou poslední kapkou,“ upozorňuje Lukáš Kovanda.

Podle Stanislava Bernarda je nutné na problematiku nahlížet v souvislostech. Na gastro provozy je navázaná řada dalších oborů, na něž mají podobná unáhlená a nekoncepční rozhodnutí vlády rovněž negativní dopady.

„Vláda nebyla schopna ani po za tři čtvrtě roku vytvořit přehledný smysluplný systém podpory drobných podnikatelů. Například v sousedním Německu dostávají hostinští jasně stanovená procenta loňského obratu. Tady se v pravidlech nevyznají snad ani sami autoři,“ kritizuje Bernard.

PSALI JSME:
Pokud se obchody a restaurace v prosinci opět zavřou, bude to pro řadu z nich likvidační

×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Aktivita živnostníků na internetu loni vzrostla o třetinu

Živnostníci a malé firmy byli v uplynulém roce na internetu takřka o třetinu aktivnější. Vyplývá to z údajů společnosti O2, podle kterých datový provoz ve fixní síti u těchto zákazníků meziročně stoupl o 30 procent. …

Na točené mohli Češi v posledních 12 měsících 171 dnů

Již rok fungují restaurační zařízení v omezeném režimu. Od 14. března 2020 byla vládním nařízením uzavřena a fungovat mohla pouze skrz výdejní okénko. K rozvolnění tohoto režimu došlo v průběhu uplynulých 365 dní na …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru