V jednotlivých položkách tak došlo k výraznému meziročnímu snížení, například u mouky to bylo o 27,8 procenta či u vepřového masa o 5,7 procenta. Do poklesu cen potravin se promítá několik faktorů – tím hlavním je dlouhodobý pokles cen zemědělské produkce.
V únoru se meziročně snížily ceny zemědělců již desátý měsíc v řadě, a to téměř o 18,7 procenta. Tím druhým faktorem je konkurence mezi obchodníky, kteří tváří v tvář několik měsíců trvajícímu poklesu cen zemědělců museli ceny pro své zákazníky upravit. Třetím faktorem je i vliv úpravy DPH z 15 na 12 procent.
V dalších měsících budou ostře sledovány ceny ve službách. Zde přetrvávají inflační tlaky, což potvrzují to i březnová čísla; růst cen služeb představoval 5,4 procenta.
Rostou ceny spojené s bydlením, ale také ceny v pohostinství a hoteliérství. Ceny stravovacích služeb tak byly vyšší o 8,2 procenta a ubytovacích služeb o devět procent.
Současná inflace, která se pohybuje na úrovni dvouprocentního inflačního cíle České národní banky, se promítá do růstu optimismu spotřebitelů, a tedy i jejich ochoty více utrácet. V březnu dosáhl index důvěry spotřebitelů nejvyšší úrovně od října 2021 a přiblížil se svému dlouhodobému průměru.
Výrazně se například zvýšil počet spotřebitelů, kteří očekávají v následujících měsících zlepšení své finanční situace. Není to nijak překvapivé; pokles inflace má pro české domácnosti jasně pozitivní efekt, neboť rostou jejich reálné příjmy. Vzestup domácí poptávky by pak měl následně stimulovat růst celé české ekonomiky.
Autor je partner poradenské skupiny Moore Czech Republic
(Redakčně upraveno)
Poté, co většina potravin za poslední dva roky zdražila o 100%, nemůžou zdražovat dál, protože by se staly neprodejnými. Ale pořád moje oblíbené šunkové koleno místo 100,-Kč za kg stojí 225,-Kč. Mám se tedy radovat z toho, že nezdražilo přes 300,-Kč ? Jste si jistí?