Průměrný oběd vyjde na 120,50 korun. Kde se najíte nejlevněji?

Za oběd v restauraci zaplatíte v průměru už více než 120 korun. Ukazuje to takzvaný Ticket Restaurant® Card Index, který od prosince 2015 monitoruje vývoj cen obědů v jednotlivých krajských městech. Nejdražší pokrmy jsou v Praze, nejlevnější v Jihlavě a Olomouci.
Zatímco v Praze vyšel průměrný oběd v březnu na bezmála 136 korun a v Brně na 127 korun, v nejlevnější Jihlavě a Olomouci to nebylo ani 111 korun. Foto: Pixabay

Za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha a Brno, nyní jsou tahouny další krajská města, kde ještě poměrně nedávno ceny jídel i útraty stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v procentním vyjádření v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem.

Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

PSALI JSME:
Velký výzkum o jídle: Méně se přejídáme, častěji obědváme

Malý růst zkraje roku

Stále platí, že nejdražší obědy jsou v Praze a v Brně, ale rozdíl mezi ostatními velkými městy se už nezvětšuje. Podle Danily Pedret ze společnosti Edenred to je ze dvou důvodů. „Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ řekla Pedret. Zatímco v Praze vyšel průměrný oběd v březnu na bezmála 136 korun a v Brně na 127 korun, v nejlevnější Jihlavě a Olomouci to nebylo ani 111 korun. Průměrná cena je aktuálně padesát haléřů nad 120 korunami.

Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, protože lidé jsou po svátcích v jídle střídmější a chodí na obědy méně. V březnu šly ovšem výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta.

„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ poznamenala Daniela Pedret. Část útraty totiž zákazníci dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.

PSALI JSME:
Ceny obědů rostou. Kde zaplatíme nejvíc a kde ušetříme?

Nehygienické restaurace

Ačkoli jsou lidé ochotni si za obědy připlatit, hygienická úroveň mnohých restaurací není stále na odpovídající úrovni. Česká zemědělská a potravinářská inspekce provedla vloni v restauracích, bistrech, barech či cukrárnách 14 290 kontrol a zjistila zde 3 457 pochybení. Znamená to, že porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolovatelné provozovně.

Kvůli tomu je právě oblast veřejného stravování nejproblematičtějším typy provozoven – platí to už od roku 2015. Pro nedodržení správné hygienické praxe inspektoři v uplynulém roce rovnou uzavřeli provozovnu v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6 procent všech uzavřených provozoven.

„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů. Inspekce bude v intenzivních kontrolách pokračovat, aby chránila spotřebitele a napomáhala férovému a rovnému tržnímu prostředí,“ uvedl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

PSALI JSME:
Nenechte se šidit ani na služebních cestách

×
  1. ženy dnes neumí uvařit pořádné jídlo, tak manžel musí zaplatit
    v restauraci, protože se doma nenají

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Lidé a společnost

Jsme národ všežravců, ale výjimek přibývá

Maso a zase maso. Anebo ne. Češi patří k národům, které do svého jídelníčku pravidelně zahrnují maso. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje deset procent populace. Úplně bez masa se stravují čtyři procenta …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Lékem na pandemii byly pro Čechy jejich koníčky

Průzkum
Dlouhé týdny „domácího vězení“ kvůli koronavirové pandemii pomohly Čechům překonat jejich zájmy a koníčky. Ukázal to rozsáhlý výzkumný projekt, který zkoumal chování obyvatel v době karantény. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně nyní budou výsledky porovnávat s kolegy z více než 50 zemí světa, kde lidé odpovídali na stejné otázky.
Rolovat nahoru