Houbaření je krásný, ale rizikový koníček

Češi jsou nejen národ pivařů, ale i houbařů. Sbírají je dokonce i ti, v jejichž jídelníčku nemají místo. Ať už rostou, nebo ne, jsou vděčným tématem hovorů u piva i reportáží ve večerním televizním zpravodajství. Množství a velikost lesních úlovků jsou samostatnou sportovní disciplínou a otázkou prestiže, proto si svá naleziště každý střeží a neprozrazují se často ani nejbližším.
Hlavní pravidlo je jasné – sbíráme jen takové houby, které jednoznačně poznáme. V případě jakékoli nejistoty houba do košíku nepatří. Ilustrační foto: Pixabay.com

Možná patříte k lidem, co bez prázdného košíku z lesa nevycházejí. Pokud by vás napadlo, že byste spojili příjemné s užitečným a svým koníčkem si něco přivydělali, vězte, že prodej hub je velmi specifickou činností, jejíž výkon je podmíněn splněním přísných podmínek.

Zatímco u jiných potravin stačil prodejcům do začátku letošního července zdravotní průkaz, u hub je vzhledem k nutnému riziku nutné složit znalostní zkoušku. Krajské hygienické stanice přezkušují zájemce ze znalosti hub, jejich sběru i skladování, a to jak v teoretické, tak v praktické rovině. Zároveň je nutné předložit dobrozdání od očního lékaře a čistý trestní rejstřík.

Prodej má jasná pravidla

V legislativě je jasně uvedeno, které druhy hub je povoleno prodávat. Volně rostoucí houby musí prodejce označit celým českým názvem, datem sběru a dobou použitelnosti, která nesmí přesáhnout tři dny.

K prodeji určené houby by měly být v dobrém stavu, očištěné, s pevnou konzistencí. S tím souvisí také způsob sběru a následného skladování – houby nepatří do igelitových tašek a je zásadní, aby nebyly vystaveny na přímém slunci.

Nesmí nést stopy plísní, ani žádných jiných chutí a pachů. Jak známe i od jiných potravin – odkrojení napadené části není dostatečnou ochranou před nebezpečnými látkami. Houby je možné prodávat jen vcelku, případně rozříznuté jedním řezem tak, aby klobouk zůstal spojený se třeněm.

Povolený rozsah poškození je jasně definován. Vady způsobené hmyzem se smějí nacházet jen na desetině povrchu, může se jednat maximálně o tři otvory. Malá mechanická poškození, například odlomením, jsou přípustná nejvýše na dvou místech.

Sbírejte jen na určených místech

Málokteré obstarávání si večeře probíhá v tak příjemném prostředí jako sběr hub. Tato hromadná kratochvíle s sebou však nese neoddiskutovatelná rizika, kterých bychom si měli být dobře vědomi.

Stejně jako jiné lesní plody, i houby můžeme sbírat v lese státním i soukromém. Však si jich Češi každoročně donesou domů desítky tisíc tun. Pozor si musejí dát návštěvníci národních parků, kde je sběr přísně zakázán. Pokud si turisté vyšlapou za výstavním hříbkem vlastní cestičky, kterými naruší chráněnou přírodu, hrozí jim pokuta až ve stotisícové výši.

Vařením jedy nezmizí

Hlavní pravidlo je jasné – sbíráme jen takové houby, které jednoznačně poznáme. V případě jakékoli nejistoty houba do košíku nepatří. Zejména záludné jsou dvojice hub, které jsou si výrazně podobné, a často tak dochází k jejich záměně.

Zatímco na jedné z nich si pochutnáme, její dvojník nám může způsobit nemalé zdravotní obtíže. Místo žampionu nebo holubinky zelené si tak houbaři domů někdy donesou muchomůrku zelenou. Populární masák (muchomůrka růžovka) je často zaměňována s muchomůrkou tygrovanou.

Dětské houbaře je třeba mít pod neustálým dohledem a odpustit si před nimi ochutnávání syrových hub ve snaze zjistit, zda jsme narazili na praváka, či jeho hořkého kolegu. Při sběru určitě nespoléhejte na babské rady, že je možné nejedlé houby rozpoznat podle jejich barvy či vůně.

Platí to snad o muchomůrce červené, ale řada ostatních jedovatých hub má barvu zcela nenápadnou a voní velmi lákavě. Ani tvrzení, že pokud je houba okousaná od zvěře, je její konzumace bezpečná, se nezakládá na pravdě. Zažívací systém zvěře je jiný, proto jim ani nejjedovatější druhy hub nemusejí ublížit. Stejně tak neplatí, že by bylo možné toxiny zlikvidovat tepelnou úpravou.

Většinu se podaří zachránit

Reakce na požití houby nemusí být vždy způsobena toxiny. Zatímco pravá otrava je vyvolána působením v houbě obsaženého jedu, otravy nepravé jsou zapříčiněny přecitlivělostí jedince, případně konzumací nedostatečně opracovaných hub či takových, jejichž stav nebyl dobrý. Typicky jde o houby zapařené či přešlé mrazem, které se rychle začnou rozkládat a stávají se zdravotně závadnými.

Velmi nápomocná, nejen pro tyto situace, ale i další případy intoxikací, je nonstop fungující linka Toxikologického informačního střediska (tel. kontakt 224919293, 224915402).

Pochopitelně v případě závažných obtíží, nebo pokud víte, že došlo ke konzumaci prudce jedovatého druhu, je nutné kontaktovat přímo záchrannou službu. Naštěstí i přesto, že ročně dojde k otravě asi čtyř stovek Čechů, úmrtí se pohybují v řádu jednotek.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 1
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena
  1. Rado

    Já sbírám jen lysohlávky. Vařit se sice z toho nedá ale takový kouzelný čaj vám umožní poznat všechna zákoutí vaší mysli.

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB