Reakce zákazníků jsou pozitivní, počet prodaných bezklecových vajec vzrostl

Supermarket Košík.cz se před dvěma měsíci (psali jsme) stal prvním prodejcem, který dobrovolně vyřadil z prodeje vejce z klecových chovů. Stalo se tak na základě přání zákazníků a předcházela tomu jednání s dodavateli, díky kterým Košík.cz dokázal zajistit náhradu za „klecovky“ z halového chovu, aniž by došlo ke zdražení.
Košík do své nabídky zařadil i jeden druh podestýlkových vajec, jejichž cenu dotuje a není tak vyšší, než u původních klecových. Foto: Depositphotos.com

„Dělali jsme si zevrubnou analýzu zákaznických reakcí a sám jsem byl překvapen, že počet těch negativních byl zcela zanedbatelný a mezi stálými zákazníky se neobjevila jediná. Jako první jsme tak celému trhu ukázali, že vyřadit klecová vejce není žádný problém a stali se v tomto ohledu inspirací pro ostatní prodejce, kteří nás následovali,“ říká Tomáš Jeřábek, CEO Košík.cz.

Vyřazení klecových vajec zároveň přineslo další překvapivý efekt. Vajec se prodává více a soustavně začal růst zájem o vejce z těch nejekologičtějších chovů.

A to i přesto, že jejich cena je s ohledem na náročné podmínky chovu a zpracování vyšší. Právě kvůli obavě, že si někteří zákazníci nebudou moci za vajíčka připlatit, zařadil Košík do nabídky i jeden druh podestýlkových vajec, jejichž cenu dotuje a není tak vyšší, než u původních klecových. Obavy se však nepotvrdily a lidé jsou prý ochotni za vejce utratit více, než v minulých letech.

„Zákazníci sami začali chápat, že rozdíl v kvalitě chovu se odrazí také v chuti vajíček. A rozumí tomu, že vyprodukovat dobrá vajíčka prostě něco stojí. Známe naše farmáře, takže víme, jaké mají náklady na produkci, když chtějí své řemeslo dělat pořádně a v podobném duchu je představujeme prostřednictvím seriálů i našim zákazníkům. Jejich snažení tak více rozumí a radši je podpoří,“ dodává Jeřábek.

Podle Jeřábka je obliba ekologických vajíček jasným důkazem, že v Česku začíná dobře fungovat nejen potravinový patriotismus – tedy snaha preferovat lokální produkci kvůli zemi původu, ale také „volba korunou“. Zákazníci stále častěji podporují zvýšenou útratou řemeslné dodavatele a rodinné podniky, které si to z jejich pohledu zaslouží.

Jan Katina, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, se domnívá, že čeští spotřebitelé jsou zatím stále cenově senzitivní, což tuzemským producentům potravin příliš nepřeje. „Spotřebitelé v západních zemích jsou oproti těm českým podstatně více patriotičtí,“ tvrdí a dodává: „Němečtí spotřebitelé preferují německé maso, francouzští to francouzské a tak dále. Preferují ho i za vyšší cenu.“

PSALI JSME:
Potravinový patriotismus si mohou dovolit bohatší Evropané. Češi jsou zatím cenově senzitivní

Zavřít reklamu ×

Napsat komentář: Adéla Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Posvítí nám semafor na cestu ke zdraví?

Snaha usnadnit spotřebitelům orientaci v obalech, aby se nenechali zmást líbivými obrázky a lákavými tvrzeními. Systém, který nám pomůže v boji s nezdravými stravovacími návyky. To zní jako krok, proti němuž není …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.