Daň za vánoční hodování: Plné ordinace lidí s trávicími potížemi

Průjmy, bolesti břicha, zácpa. Vánoční a silvestrovské hodování se právě teď v lednu projevuje v plných ordinacích gastroenterologů. Hned zkraje musí specialisté řešit zdravotní potíže lidem, kteří dali v prosinci svému trávicímu traktu pořádně zabrat. Redakci FAEI.cz o tom informovala Česká gastroenterologická společnost (ČGS).
Mezi tradiční vánoční pokrmy patří pečená husa. Pro zažívací trakt může být hodně nebezpečná. Ilustrační foto: Pixabay.com

Nejčastěji jsou mezi pacienty „nováčci“, u nichž se kvůli svátečnímu přejídání objevily potíže jako bolesti břicha, zácpa anebo naopak průjem. Do čekáren v gastroenterologických ordinacích ale v lednu přicházejí také lidé se zhoršenými projevy onemocnění žlučníku, slinivky nebo jater.

„Naši pacienti s chronickými nemocemi gastrointestinálního traktu, jako jsou například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a celiakie, jsou i přes svátky obvykle disciplinovaní, protože už ví, co jim případné porušení režimu a životosprávy přinese,“ řekl Ilja Tachecí, předseda České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Problém je podle něj obvykle s těmi, kteří svoji diagnózu znají teprve krátce, takže ještě nevědí, co si mohou, nebo spíše nemohou dovolit. „Ti pak v lednu plní naše ordinace s potížemi, které by je minuly, kdyby přes Vánoce udrželi doporučený dietní režim,“ poznamenal doktor Tachecí.

Žlučníkáři a ti další

Další skupinou osob v ordinacích specialistů jsou ti, kteří mají vleklé potíže s játry nebo slinivkou. Podle lékařů se těmto pacientům většinou daří přes rok držet chutě na uzdě, vánoční svátky jsou však pro ně příliš velkým pokušením.

„Přestože tuší, že jim pak může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří bohužel už o svátcích volají záchranku,“ uvedl profesor Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

V lednu podle něho chodí k lékařům také lidé, kteří tuší, že s jejich žaludkem nebo střevy není něco v pořádku, ale návštěvu odkládají, aby si užili pěkné svátky. Vedle tučného jídla a alkoholu je dalším faktorem, který škodí trávicímu traktu, stres. A právě Vánoce a Nový rok nejsou vždy jen svátky klidu a míru, ale pro někoho naopak vysoce stresovým obdobím.

„Kombinace psychického stresu a dietních excesů vede ke zhoršení také funkčních zažívacích potíží, typickým příkladem je například syndrom dráždivého tračníku projevující se zhoršením bolestí břicha a intenzivními průjmy,“ komentuje doc. Tachecí.

Miliony pacientů

S nemocemi trávicího traktu se v Česku v současnosti léčí miliony lidí. Jen Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu má více než 70 tisíc osob, přičemž odborníci odhadují, že do roku 2030 toto číslo vzroste až na 80 tisíc. Se syndromem dráždivého tračníku se v tuzemsku potýká dokonce až 1,5 milionu lidí.

U zvlášť závažných onemocnění, a to nejen onkologických diagnóz, ale například také u Crohnovy choroby nebo roztroušené sklerózy, je poskytována takzvaná centrová péče nejmodernějšími inovativními léčivými prostředky.

Jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) náklady na centrovou péči v posledních deseti letech vzrostly na trojnásobek, třikrát vyšší je i počet pacientů, kterým pojišťovna centrové léčivé přípravky hradí.

V roce 2022 uhradila VZP centrovou péči téměř 66 tisícům svých klientů v souhrnné výši 17,6 miliardy korun. V roce 2012 to bylo necelých šest miliard. Náklady v této oblasti rostou každoročně, tempo růstu je vyšší než ve všech dalších oblastech.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB