V letošním roce nás čeká řada sportovních událostí, během nichž se z většiny Čechů stanou odborníci na hokej, fotbal, biatlon i atletické disciplíny. Ale jídlu přece rozumíme všichni bez výjimky, celoročně, a nic nám nebrání své rady a názory šířit dál. Ovšem chyba lávky – prostý fakt, že jíme, z nás žádné odborníky na stravování nedělá.
1. Hubnutí se vám nedaří a potřebujete se poradit? Vyhledejte odborníka, který má výživu vystudovanou, případně je absolventem akreditovaného kurzu. 2. Nenechte se odbýt vzorovým jídelníčkem, který kouč rozesílá všem svým klientům. Aby byl plán hubnutí k něčemu, musí zohledňovat individuální přání a potřeby jednotlivce. 3. Pokud máte pocit, že jste za své peníze jen naletěli, zkuste službu reklamovat, případně se obrátit na kontrolní orgány.
Dokonce ani když rádi vaříme a pravidelně sportujeme, nejsme experty na výživu. Ba ani osobní zkušenost s dietou nebo poruchou příjmu potravy by nikoho neměla pasovat do role, v níž si troufá posuzovat zdraví někoho jiného a udílet mu rady ohledně správného postupu. Počet sledujících na sociálních sítích v tomto případě není relevantním argumentem.
Nejsi odborník? Neraď!
Správné stravovací návyky nejsou otázkou pár receptů z internetu, nevhodná výživa může vést ke zdravotním komplikacím a v krajních případech k nevratnému narušení procesů v těle. Strava ovlivňuje zdraví zásadním způsobem a měli by se k ní proto vyjadřovat jen odborníci, již mají tento obor vystudovaný.
To znamená nutriční terapeuti nebo dietologové. V některých zemích jsou si rizik spojených s neprofesionálními radami vědomi a platí zde zákaz vyjadřovat se veřejně ke zdravotnickým tématům, a tedy i výživě, pokud k tomu daný člověk nemá odpovídající vzdělání v oboru.
Není rada jako rada
Nutriční terapeut je nelékařským zdravotnickým pracovníkem, pracuje v nemocnici či jiném zdravotnickém zařízení, nebo provozuje svou soukromou poradnu. Dietolog má medicínské vzdělání, pomáhá s výživou pacientů se specifickými problémy zažívacího traktu nebo trpících obezitou. Žádné jiné profese náš zákon nezná a nedefinuje.
Pokud se tedy někdo prezentuje jako výživový kouč nebo poradce, potřebuje k výkonu své činnosti pouze živnostenské oprávnění. Jde o volnou živnost, jejíž zřízení není podmíněno žádným vzděláním. Výživoví kouči zpravidla absolvují kurzy, a pokud jsou členy Aliance výživových poradců, jsou vázáni jejím kodexem.
V něm je mimo jiné zakotven požadavek, aby se poradci vyhnuli konzultacím u klientů trpících nějakým onemocněním, například diabetiků, pacientů s onemocněním štítné žlázy nebo obézních. Do budoucna je pravděpodobné, že i status výživového poradce bude závazně definován a stane se živností vázanou s jasně určenými podmínkami výkonu této profese.
Hledejte pečlivě
Lidé, kteří každého 31. prosince odkládají poslední chlebíček a do nového roku vstupují plni odhodlání zhubnout, aby se nejpozději o měsíc později přistihli při zjištění, že to ani letos nevyjde, často vyhodnotí, že k cíli jen vlastními silami nedojdou. Hledání té pravé pomoci může být někdy zdlouhavé, ale je klíčem k budoucímu úspěchu. Jak se tedy ve změti expertů nabízejících své služby orientovat?
Základním vodítkem jsou pochopitelně webové stránky – každý, kdo má v oboru patřičné vzdělání nebo je absolventem akreditovaného kurzu, se touto skutečností rád pochlubí. U pochvalných klientských recenzí pochopitelně musíte zhodnotit, do jaké míry jsou důvěryhodné, žádnou záruku o jejich pravosti nemáte.
Koktejly ke zdraví nevedou
Jednoznačnou stopku by měla znamenat neseriózní komunikace. Dobrý poradce či terapeut by měl klienta seznámit s průběhem celého poradenství a také mu vytyčit možné cíle. Lépe řečeno reálné cíle.
Neměl by se nechat strhnout počátečním entuziasmem klienta, který očekává (či spíše si přeje, pozn. aut.) nemožné ihned a zázraky do tří dnů. Seriózní odborník klienta navede na sice někdy zdlouhavou, ale udržitelnou cestu. Nikdy vám nebude tvrdit, že k cíli povede některá z extrémních diet nebo energetický příjem snížený až na úroveň bazálních potřeb organismu.
Vezměte nohy na ramena, pokud máte pocit, že místo v poradně jste se ocitli v prodejně se zázračnými doplňky konkrétní značky, kterými vás poradce nutí nahrazovat pestrý jídelníček. Nosnou myšlenkou každého správně vypracovaného jídelníčku by mělo být, že není nutné vyhýbat se celým skupinám potravin.
Právě naopak, zdravý člověk bez zdravotních omezení by měl do svého stravovacího režimu zařadit co nejširší spektrum potravin, žádné potraviny nejsou zakázané či škodlivé. Vše je jen otázkou množství – některé suroviny bychom měli zařazovat denně, jiné občas a některé jen velmi výjimečně.
Šuplíkové jídelníčky pro všechny
Co vyhovuje jednomu, nemusí fungovat jinému. U stravování to platí více než kde jinde. Pokud si o vás poradce zjistí jen věk, váhu a výšku, příliš individuálních rysů sestavený jídelníček neponese. Bohužel se ukazuje, že praxe univerzálních jídelníčků, které nerespektují režim, cíle ani chutě klienta, není nijak ojedinělá.
S velkou nadsázkou je jedinou jejich výhodou rychlost zaslání. Jak by také ne – přiložit k emailu dávno vypracovaný soubor mnoho času vskutku nezabere…
V případě, že odborník zohledňuje všechny potřebné proměnné, tedy pohlaví, výšku, váhu, věk, celkový zdravotní stav a omezení, stravovací i pracovní návyky, pohybovou aktivitu, dřívější zkušenost s dietami, záznam několikadenního dosavadního jídelníčku, neoblíbené potraviny a samozřejmě vytyčený cíl, bude vypracování redukčního plánu trvat v řádu dnů až týdnů.
Další čas pak zabere vyhodnocení dosažených výsledků a případné úpravy nastaveného režimu.
Obraťte se na inspekci
V případě samozvaných odborníků či ještě hůře podvodníků riskují klienti zdraví. Průvan v peněženkách je jen smutným bonusem. Ceny i takto pochybných konzultací šplhají do tisíců, další výdaje padnou na případné preparáty a „prémiové“ služby.
Dobrou zprávou je, že pokud jste přesvědčeni, že zaslaný jídelníček a další konzultace neodpovídají prezentovaným slibům, je možné je reklamovat jako každou jinou službu, případně se obrátit na Českou obchodní inspekci.